levél webmesternekkedvencekbe

Hivatalosan is átadták hazánk első fedett curlingpályáját

2005. április 2.

A protokollesemény az ilyenkor szokásos koreográfia szerint zajlott, azaz volt szalagátvágás, valamint ünnepélyes köszön(t)őbeszédek is

„A pálya gyönyörű!”

Az első edzés, az első nem-hivatalos mérkőzés, az első bajnoki meccs, egy remek hangulatú sajtótájékoztató, számos féltő pillantás, valamint rengeteg dicsérő szó után magas rangú vendégek jelenlétében – és aktív közreműködésével – tegnap (2005. március 31.) hivatalosan is átadták Magyarország első fedett curlingcsarnokát, Budapest XI. kerületében, a Kamaraerdei Ifjúsági Park területén. A protokollesemény az ilyenkor szokásos koreográfia szerint zajlott, azaz volt szalagátvágás, valamint ünnepélyes köszön(t)őbeszédek is.

A curlingpálya avatóünnepségére érkező vendégek hamar furcsa konkurenciát teremtettek a vadonatúj létesítménynek, hiszen a környék legújabb, legértékesebb (80 millió forint plusz ÁFA) és leglátványosabb beruházása során felhúzott épület mellett rövid időn belül hasonló összegű gépjárműpark sorakozott – egymás után érkeztek a protokollvendégek. A kezdésre, azaz 18 óra 30 percre a parkolóban, és a csarnok előterében sem maradt talpalatnyi hely sem, de mint tudjuk, sok jó ember kis helyen is… Jó emberekből pedig ezen az estén nem volt hiány.

Megtisztelte jelenlétével az eseményt a német Günther Hummelt, a Nemzetközi Curling Szövetség (WCF) tiszteletbeli elnöke; a skót Malcolm H. Richardson, az Európai Curling Szövetség (ECF) elnöke; Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára; Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal vezetője; Lakos Imre, Budapest XI. kerületének alpolgármestere; Józsa István, Budapest XI. kerület, Kelenvölgy MSZP-s országgyűlési képviselője; valamint természetesen Nagy György, a kamaraerdei curlingpálya építtetője, a magyar férfi curlingválogatott skipje (csapatkapitánya); és Studniczky Ferenc, a Magyar Curling Szövetség elnöke. Jelen voltak továbbá az MCSZ tisztségviselői és munkatársai, valamint a magyar férfi és női válogatott színeiben is szereplő, magyar bajnoki címvédő Wallis SC tagjai is. /Képen: Malcolm H. Richardson/

A házigazda jogán Studniczky Ferenc, a Magyar Curling Szövetség elnöke emelkedett először szólásra. „Hangsúlyozni szeretném, hogy Günther Hummelt nélkül ez a létesítmény valószínűleg nem épülhetett volna meg. Köszönöm, köszönjük neki azt a rengeteg szakmai segítséget, ötletet, bíztatást, amelyet nyújtott számunkra Ő, valamit a Nemzetközi-, illetve az Európai Curling Szövetség számos munkatársa. A közelmúltban, három éve egy markáns, meghatározó fordulat jellemezte a magyar curlingsport életét, egy sportszerető, tőkeerős társaság vette védő szárnyai alá, és fejlesztette, építette a sportágat hazánkban. Ennek a folyamatnak az egyik állomása ez a csarnok. Köszönetet érdemel Budapest XI. kerületének önkormányzata, amely ingyen és bérmentve a Magyar Curling Szövetség rendelkezésére bocsátotta ezt a területet, ebben a festőien szép környezetben, a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban. Végül, de természetesen nem utolsó sorban elismerés illeti annak a sok lelkes, áldozatkész embernek a munkáját, akiket csak „a magyar curlingtársadalom” gyűjtőnéven szoktunk említeni, hiszen ez az épület nélkülük nem állhatna most itt.”

Ezután Malcolm H. Richardson, az Európai Curling Szövetség elnöke vette át a szót. „Nem tudom elmondani, mennyire boldog vagyok, hogy itt lehetek Önökkel. Ismerem a magyarországi curlingsport történetét, tisztelem azt, ahogy rengeteg áldozatot, időt, pénzt és fáradtságot nem sajnálva eljutottak idáig. A pálya gyönyörű, válogatott- és klubcsapataiknak biztosan előrelépést, fejlődést fog jelenteni.”

Lakos Imre, Budapest XI. kerületének alpolgármestere a következőképpen fogalmazott: „A méltán híres Kamaraerdei Ifjúsági Park most egy újabb gyöngyszemmel, egy curlincsarnokkal gyarapodott. A beruházók részéről mindenképpen bátorságra vall, hogy egy ilyen költséges építkezésbe fogtak, hiszen egy Magyarországon – egyelőre – kevésbé ismert sportágról van szó. A kerületi önkormányzat is bátor volt, hiszen befogadta a curlingeseket, és a döntés immár igazoltnak tekinthető, hiszen sikeres volt az építkezés, a nyitása óta folyamatosan teltházzal büszkélkedhet az épület.”

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Aján Tamás egy hasonlattal kezdet köszöntőbeszédét. „Otthon nélkül nincs család. A magyar curlingtársadalom egy rendkívül családias közösség, és immár otthonuk is van! Sporttörténeti esemény ez, hiszen megszületett hazánk első curlingpályája. Ez a sportág Magyarországon most indul el, széles tömegek igazából, testközelből most ismerhetik meg a curlinget. Günther Hummelt immár 25 éve a jó barátom, ha valaki, én igazán tudom, mennyit tett Ő azért, hogy a curling bekerüljön a téli olimpia programjába, és mennyit tett a magyarországi curlingsportért, a csarnok megszületéséért. Rengeteget! A magyar olimpiai mozgalom nevében feltétlenül köszönetet szeretnék mondani Nagy Györgynek, a pálya építtetőjének, valamint a XI. kerületi önkormányzatnak.”

Günther Hummelt tökéletes úriember, és evvel kapcsolatban nem is hagyott szemernyi kétséget sem. „Nem csak nélkülem, hanem a Magyar Olimpiai Bizottság tagjai – Schmitt Pál, Aján Tamás, Studniczky Ferenc – nélkül sem jöhetett volna létre ez a csarnok. Használják örömmel, egészséggel!”

Józsa István, Budapest XI. kerület, Kelenvölgy MSZP-s országgyűlési képviselője is jókívánságainak adott hangot. „Kívánom, hogy erősödjék, gyarapodják a curling ennek az új létesítménynek a segítségével.” A politikus megerősítette, hogy hétköznap délelőttönként, a szabad, és előre egyeztetett időpontokban a kerület általános iskolás gyerekei ingyen használhatják a pályát.

A szép szavak után a tetteké volt a főszerep, Aján Tamás és Józsa István átvágta a jéghez vezető ajtó fölé erősített nemzeti színű szalagot, majd Malcolm H. Richardson és Józsa István eldobta az első követ Magyarország első curlinpályáján, a női válogatott tagjai pedig söpörtek nekik. A családias ünnepség kötetlen beszélgetéssel folytatódott, ám előbb Józsa István véleményezte a jégfelületet: „Jó a pálya! Hihetetlenül csúszik!” Hát, bizony, a jég már csak ilyen… Szerencsére!

Természetesen Béres Alexandra, a magyar női curlingválogatott vice-skipje (csapatkapitány-helyettese) is jelen volt a csarnok hivatalos átadásán, és a közeljövőt érintő terveiről is beszámolt. „Sztárcurling elnevezéssel hírességekből álló csapatok ismerkednek a sportág alapjaival, és mérik össze tudásukat szombat délután fél négytől hat óráig. Itt lesz többek között Barabás Éva, Ábel Anita, Aczél Réka, Tunyogi Orsi, Klauszmann Viktor, Gácser Vera, a Fresh lányok, és még sok híres vendég. Várunk minden érdeklődőt nagy szeretettel!”

Az ünnepélyes gesztusok és rendhagyó események közepette javában tartott a 2005. évi Országos Bajnokság, délelőtt véget értek a selejtezők, a mindkét nem küzdelmeiben címvédő Wallis SC csapatai veretlenül meneteltek az újabb aranyérmek felé. Szombat-vasárnap egyaránt reggel kilenctől este tíz óráig folytak a mérkőzések, napos, meleg, tavaszias idő miatt kevés kellemesebb hétvégi kikapcsolódási lehetőség kínálkozok április első két pihenőnapjára, mint egy kiadós séta a Kamaraerdőben, valamint néhány izgalmas curlingcsata megtekintése.

Rodics Dániel,
a Magyar Curling Szövetség sajtófőnöke

2005. 04. 02.

szponzoraink

tartalom, szerkesztés (c) 2002-2006. Jyrkki • design, engine (c) 2002-2006. pdx • hosted by Visiophone