levél webmesternekkedvencekbe

Bevezető

Kollégáidat küldd ki az irodából és állítsd a klímát a leghidegebbre.
Jöjjön egy kis

Gyakorlati webtorna

Kedves kísérletező látogatóm!

Most kevésbé tudományosan, annál inkább gyorsan és emészthetően írom le Neked, milyen fizikai próbatételekkel jár, ha curling bajnok kívánsz lenni.

Légy szíves állj föl a székből. Takarítsd el a papírkosarakat és keress egy söprűt meg egy kislábasnyi táskát, amiben helyezz el 20 kiló téglát, ha nincs, régi laptop akkumulátorokat. Képzeld magad egy hatalmas csarnokba, a talpad alatt 4-5 pályával. Léteznek kis-poros-útszéli-egypályás "szobák" is - mint ahogy nálunk is léteznek kis-nyamvadt-útszéli-gazos focipályák -, de a verseny-úszómedencényi pályahosszúság azért mindenhol megvan.

Tehát, egyensúlyozol már a jégen? (Akkor jó, ha már fázol is.) Guggolj le egyenes derékkal. Ha jobbkezes vagy, a bal talpad támaszkodjon elől, a másik pedig behajlított ujjakkal hátrébb. Emeld fel a csípőd - mintha hajolnál - és kissé lendítsd hátra a táskát, majd csúsztasd előre a padlón, amennyire a súlya engedi, de még tartsd. Közben a jobblábaddal lökd előre magad (ebben az esetben azt nyújtsd hátra), és finoman, de határozottan ess térdre. Nem kell erőlködni, most elvileg ezzel a lábaddal lökted el magad a lábtartó pöcöktől, a másik, guggoló lábad csúszik előre, vagyis húzd a hasad alá, mert azon támaszkodsz. Tehát csak könnyedén. Tudod, a tökörsima jég fenemód csúszik. Ezt követően engedd útjára a "kövedet" és tégy úgy, mintha sebesen siklana a jégpálya másik vége felé, és te izgatottan követnéd az ívét, miközben hason fekve, vagy négykézláb, ordítva irányítod két söprögető csapattársadat.

A fr*ncba... Ez így tényleg elég nevetségesen hangzik.

De ne csüggedj, Drága Kezdő (én sem teszem), ha már belemelegedtél egy meccsbe, csakis a köveid helyzetét és a ponttáblázatot fogod látni. Az kifejezetten vonzó látvány, különösen, ha nyerésre állsz.

Ne ülj le, még nincs vége. Tudod, egy csapatban négyen vannak: két ember - azaz curlinges, hehe - söpri a kő előtti jeget és együtt csúszik vele. Ezt a mozdulatkombinációt leginkább a gördeszkára hasonlítanám: az egyik cipő csúszós, a másik nem. Tehát az egyik lábaddal quasi korcsolyázol, míg a másikkal sebesen hajtod magad. Tehát menj le a legközelebbi aluljáróba, és kérd el a kölyköktől a deszkát egy percre. Oda fogják adni, ingujjban és nyakkendőben garantált sikered lesz. Persze a gördeszkánál ez annyival nehezebb, hogy közben lehajolva egy söprűvel kell takarítanod a jeget. Elsőosztályúan ki lehet tőle melegedni.

A negyedik csapattag a pálya másik végén várakozik - rendszerint guggolva: az ő dolga a soron következő akció megtervezése. Tehát ezt a leckét szívleld meg: a játék során sokat kell guggolni. Hasalni is lehet, de hamar eszedbe fog jutni, hogy jég van alattad.

A csapattársak imént felsorolt szerepei szabályszerűen cserélődnek a játék folyamán. Tehát ahhoz, hogy szénprofi curlinges légy, mindent el kell sajátítanod. Gazdag képzeletvilággal és gyakorlással. Csak vigyázz: ha halk röhögést hallasz magad mögött, bent maradtak a munkatársaid...

2002. 11. 28.

Az oldalon található írások, saját készítésű táblázatok, ikonok és képek a szerző előzetes  engedélyével és nevének, valamint a dátum és forrás feltűntesével (Lelovics Melinda, 2002-2010 www.curling.hu) idézhetők illetve adhatók tovább!
szponzoraink

tartalom, szerkesztés (c) 2002-2006. Jyrkki • design, engine (c) 2002-2006. pdx • hosted by Visiophone