levél webmesternekkedvencekbe

Leletek

Egy lelet évszáma alapján, ami eddig a legkorábbi a sport történetében, Skóciát tünteti ki a curling szülőhazájává. Ez a tárgy egy megformált kő, amin vájat található az ujjak és a hüvelykujj részére az egykezes megfoghatóság érdekében. A skót lelőhely alapján Stirling-kőnek hívják, a dátum, ami rá van vésve: 1511. (fenti fekete-fehér képek).

No persze, akkoriban a szabad ég alatt játszottak, ahol a tó egy hosszúkás sávjáról elsöpörték a havat, aminek az egyik végébe koncentrikus köröket karcoltak, festettek. Majd a part mentén található, megfelelő méretű köveket összegyűjtötték. Egy idő után szelidítettek az alaktalan kő formáján, később még vájtak bele lyukakat is az ujjak számára, hogy könnyebben lehessen egy kézzel felemelni és eldobni. Ezek a kövek akkoriban 28-30 kg-ot nyomtak. Volt egy "The Jubilee Stone" nevezetű 53 kg-os kő (kicsi, színes kép). Ez egyike volt azoknak a "szikláknak", melyeket az Ericht-csatornából és más folyókból szedtek ki Skóciában. Víz koptatta vándorkövek, így nyerték el súlyukat, méretüket és alakjukat. Egy író így ír róluk: "Elég nyamvadtak voltak... némelyik háromszögletű volt... mások csónakformájúak, vagy laposak, mint egy serpenyő. A fogásuk egyaránt esetlen volt." Ezek a folyami kövek bár ormótlanok, ugyanakkor használhatóak voltak, és összehasonlítva elődeikkel: végre volt fogantyújuk.

A 16. század elejétől eltelt idő alatt természetesen sok egyéb dokumentum is utal a sportra, mint az urak (leginkább skót urak) kedvelt szabadidőtöltésére. Van néhány korai, curlinghez hasonó játékábrázolás 1565-ből. A híres kora barokk holland mesternek, Pieter Bruegelnek két olajfestményén (Téli tájkép korcsolyázókkal és madárcsapdával - kép: részlet -, Vadászok a hóban) látható a "jéglövészet" (eisschiessen). Ezt a bajor játékot hosszú, rúdszerű fogantyúval ellátott kövekkel játszották, ilyet használnak ma is a stockschiessenné módosult nyári sportágban. R. de Baudous (1575-1644) Tél című metszetén is olyan játékosokat látni, akik nagy, fából készült korongokat csúsztatnak egy fagyott vízfelületen. Más, körülbelül ugyanabból az időből való vázlatok egy kuting nevű holland játékot mutatnak és fagyott göröngyökkel játszanak.

Az első kézirati emlék, ami kapcsolatba hozható a curlinggel, 1540. februári dátummal született a skót John McQuhin által latinul. Az irat kihívást tartalmaz egy sportjátékra jégen, kövekkel és söprűvel, szereplői: egy John Sclater nevű szerzetes és társa, Gavin Hamilton. Az első nyomtatott utalás egy 17. századi elégiában jelent meg Henry Adamson kiadásában egy perth-i jóbarát, M. James Gall halálát követően, aki jó megjelenésű, szellemes úriember volt, s olyan időtöltéseket kedvelt, mint a golf, íjászat, a curling és a vidám társas összejövetelek.

2002. 11. 28.

Az oldalon található írások, saját készítésű táblázatok, ikonok és képek a szerző előzetes  engedélyével és nevének, valamint a dátum és forrás feltűntesével (Lelovics Melinda, 2002-2010 www.curling.hu) idézhetők illetve adhatók tovább!
szponzoraink

tartalom, szerkesztés (c) 2002-2006. Jyrkki • design, engine (c) 2002-2006. pdx • hosted by Visiophone