levél webmesternekkedvencekbe

Szülőföld

A skótok és a kontinensen élő európaiak számtalan élénk vitába kezdtek, ami a curling eredetét illeti, mindeddig "győztes" nélkül. Mindkét igénynek van alapja, a már felsorolt idegen szavakat figyelembe véve is. Vajon a skótok találták ki a játékot, vagy csupán adoptálták, és a flamand emigráló sportemberek hozták be Skóciába VI. Jakab (Első Angliai Jakab) uralkodása alatt? A kortárs írók művészi munkáin, a régészeti leleteken és számos teórián alapuló bizonyítékok nem elég meggyőzőek a nézeteltérést lezárandó.

Az vita tehát a játék születési helyét illetően robbant ki, amiről a gladsmuiri skót nagytiszteletű úr, John Ramsey írt Egy beszámoló a curlingről című könyvében (1811, Edinburgh). A könyvben kutatásait ismertteti a curlinghez kapcsolódó szavak területén (pl. bonspiel, brough, colly, curl, kuting, quoiting, rink, wick), és azt a következtetést vonta le, hogy azok holland illetve német nyelvterületről származnak, ami arra kényszeríti a skótokat, hogy elismerjék a játék európai eredetét.

A híres történész, John Kerr tisztelendő úr kétségbe vonta Ramsey nézetét és a skót eredet mellett indított kampányt. A Curling történetében (1890) Kerr felteszi a kérdést: ha valóban a flamandok hozták a játékot Skóciába az 1500-as években, miért nem tettek említést a skót írók és történészek az újdonság bemutatásáról 1600 előtt? Azt sem látta egyértelműen bizonyítottnak, hogy a szavak alapján biztos a kontinentális eredet, mert sok szakszónak kelta vagy teuton (germán) eredetet nyilvánít (pl. channel stone, crampit, draw, hack, hog, tee, toesee, tramp, tricker).

A curling igazi eredete a régmúlt ködébe vész. Kétségen és vitán felül, akárhogyan is nézzük, a skótok tökéletesítették a felszerelést, ők alapították és fogadtatták el a szabályokat, ők tették meg a curlinget nemzeti szabadidősporttá, és emigránsaik által ők juttatták el sok más országba szerte a világon.

2002. 11. 28.

Az oldalon található írások, saját készítésű táblázatok, ikonok és képek a szerző előzetes  engedélyével és nevének, valamint a dátum és forrás feltűntesével (Lelovics Melinda, 2002-2010 www.curling.hu) idézhetők illetve adhatók tovább!
szponzoraink

tartalom, szerkesztés (c) 2002-2006. Jyrkki • design, engine (c) 2002-2006. pdx • hosted by Visiophone