levél webmesternekkedvencekbe

A játék alapjai

Egy játék nagyjából 2-2.5 órás. Tíz endből, vagyis játékrészből, "tizedidőből" áll. Döntetlen állás esetén erre jöhet még egy 11-ik hosszabbítás.

A játék színhelye egy keskeny, hosszú jégpálya, két végén egy-egy céltábla jellegű rajzolattal.

A csapatok célja minden end végére az, hogy lehetőleg minél több kövük helyezkedjen el a ház középpontjához közelebb, mint az ellenfélé. Ennek érdekében kiüthetik az ellenséges követ is, ha az túl jó helyen áll. A kövek útja a jég sűrű söprésével bizonyos határokon belül befolyásolható.

A négy csapattag ellenfelével váltakozva végzi el a delivery-t, vagyis a kő kiadását, más néven a házba, felé való küldését. Egy enden belül a delivery sorozat megismétlődik, azaz minden játékosnak két dobása van. Így egy end végére 16 kő sokasodik a pálya végén, persze nem feltétlenül a házban.

Nagyon röviden így lehetne összefoglalni a játékot, aki eddig még nem ismerte a lényegét. De ha valaki ki is akarja, illetve fogja próbálni, a fenti almenüpontokat (pálya, felszerelés, játékmenet...) érdemes tüzetesen áttanulmányozni.

A szabályok, melyeket ott ismertetek, napjainkban minden hivatalos nemzetközi megmérettetésen (EB, VB, olimpia) érvényesek. Igyekeztem minél részletesebben, az általam ismert összes információval együtt bemutatni ezt a nálunk még meglehetősen ismeretlen sportot.

Néhány kifejezést a gyakori használat és az egyértelmű jelentés miatt magyarul alkalmazok: pálya, kő, söprű, söprés, ház. A delivery-t felváltva írom kiadásnak, dobásnak, lövésnek, valamint az eredeti nevén. Olvasás közben a vastagon szedett idegen szavakat külön felkeresheted a szótárban.

Kellemes mazsolázást kívánok!

 

A fenti képek a
Men With Brooms
c. amerikai 
filmből valók.

Elérhető nálam,
eredeti nyelven,
felirat nélkül.

2002. 11. 28.

Az oldalon található írások, saját készítésű táblázatok, ikonok és képek a szerző előzetes  engedélyével és nevének, valamint a dátum és forrás feltűntesével (Lelovics Melinda, 2002-2010 www.curling.hu) idézhetők illetve adhatók tovább!
szponzoraink

tartalom, szerkesztés (c) 2002-2006. Jyrkki • design, engine (c) 2002-2006. pdx • hosted by Visiophone