levél webmesternekkedvencekbe

Felszerelés

Jégpályán kívül a curling elengedhetetlen tartozéka a gránitkő és speciális söprű. Az előbbi mindig a jégpálya tulajdona s meccsenként 16 db. kell, míg az utóbbiból személyenként egy.

Cipő

A megfelelő cipők illetve cipőtalpak nem nélkülözhetők már, ezek biztosítják a jégen való magabiztos csúszást. Kétféle csoportba sorolhatók a cipők -talpak: csúszást elősegítő (slider), és csúszást megakadályozó (gipper) kiegészítők. Mindkét segédeszköz egyidőben használatos a két talpon, mivel sebes csúszás korcsolya nélkül úgy biztosítható a legjobban, ha a játékos söprés közben hasonló módon hajtja magát, mint egy gördeszkás. Vagyis a csúszó láb talpa leginkább teflonbevonatú műanyag (a fém odafagyna), míg a hajtó lábé valamilyen jégen tapadó gumianyag. Ez utóbbi lábbal érdemes mindig lelépni a jégre, de ajánlatos a sliderhez járó levehető tapadótalpat is használni, mert a fontos feladatot betöltő, érzékeny felület "szárazföldön" könnyen sérülhet, és csak cipőstől cserélhető. A jobbkezesek bal lábukkal csúsznak, és fordítva. Látványukban a cipők egy kívülálló számára hétköznapiak, csak a talpak különböző színűek: a slider szinte mindig fehér.

A csúszás mértéke talpanként - azaz emberenként különbözhet. Általában 10 – 14-ig számozzák, attól függően, hogy mérsékelten, vagy erősen csúszik. Minél profibb egy játékos, annál magasabb számú slippert birtokol, vagyis annál meredekebb a jégen való közlekedés. A jó hatásfok érdekében ezeknek a cipőknek csak talpfelületük egy része érintkezik a jéggel: több különálló részlet (sarok és lábujjak), vagy egy amőba alakú keret.

Ha valaki nem óhajt cipőre beruházni, vehet egyszer használatos öntapadó szalaggurigát, amiből alkalmanként cipője talpára ragaszthat egy csíkot. Vagy felhúzhatja sportcipőjére a pálya felszereléséhez tartozó slider-talpat, de ez a módszer gyengébb, csak kb. 6-os erősségű. Gripper gyanánt a játékos egy speciális gumitalpat is használhat másik cipőjén, de az edzőlábbelik talpa általában tapad.

A kő

Mondják "korongnak", "golyónak"... Kő, kő és kő. Egy darabka kiváló minőségű tömör, magasan fényezett, rugalmas, ütés-elnyelő gránit, amit minden játékos nagy becsben tart. Kizárólag Ailsa Craig-en, egy skóciai szigeten bányásszák. A mauchline-i gyár kőfaragói ősi mód szerint gondosan, kézzel készítik a 19.1 kg súlyú, 30 cm átmérőjű és 12 cm magas követ. Eleinte négyszögletes tömbök egyenesen a kőfejtőből, kézzel durván méretre faragják és lyukat fúrnak a közepébe, mint egy gyöngynek. Egy kőfaragó átlagosan 6 követ készít egy nap alatt. Legmodernebb változata szerint műanyag fogantyúja van, régebben készült vasból, csontberakással is.

Ez a műanyag nyél a kő tengelyénél, a lyuk belsejében folytatódik, egészen az aljáig, egyfajta patentként erősítve a kőhöz. A fúrás és a benne levő fogantyúrögzítés négyzetes (hasáb) alakú, természetesen a nyél kövön belüli elpörgésének megakadályozása érdekében. Ha felfordítunk egy követ, látható ez a szép jellegzetesség. Fontos részlet, hogy a kőnek belül van egy kisebb, saját anyagából faragott ágya, melyet felülről kap, a nyél takarásában. Ugyanis ez a fogantyú közvetlenül nem érintkezhet a külső kőgyűrűvel. A fogantyú értelemszerűen két féle színű lehet, ami általában piros és sárga, de találkozhatunk még kékkel, fehérrel. A ponttáblázaton a két csapat - nemzet - neve ugyanolyan színben szerepel, amilyen kővel játszik: ez a "mez". A professzionális játékosok eredményei nagyban múlnak a mai köveken - edzett, rugalmas, magasan fényezett gránit, ami egy készleten belül megegyezik párjaival színben, alakban és súlyban. Tudni kell még egy fontos dologról: a követ, bármilyen kiváló minőségű is, minimum 20 perccel a játék vagy edzés előtt ki kell tenni a jégre, hogy lehűljön – különben kettétörhet…


Söprű

Kezdetekben a legegyszerűbb ciroksöprű volt. Manapság ezt is "a lehető legcélszerűbbre" tervezik. A legmodernebbek s egyben a legdrágábbak formája nyeles, szivacsos ablakmosóra hasonlít. A felső képen látható a "kanadai", az alsón a "skót" söprű. Ez utóbbit korábban disznó- és lószőrből készítették, ma szintetikus anyagból van, melynek nagy előnye, hogy nem hagyhat el szőrszálat, ami eltérítené a kő útját. A kanadai söprűnek hátránya, hogy 5-6 meccsenként fel kell újíttatni, míg a skót minősége legalább egy szezonig eltart. Természetesen számtalan félét lehet kapni, különböző anyagúakat - pamut, műhab, kefe, textil -, rugalmas fejűt, többszörösen hajlított nyelűt… és a curling söprű teljes evolúciójának összes termékét, így ciroksöprűt is.

Más

Ezen kívül már minden egyéb felszerelés "luxus". Félreértés ne essék: hivatalos versenyeken természetesen elengedhetetlen. (Az amatőrök népszerű téli viadalain, a bonspieleken csak a fent felsorolt két eszköz szükséges, azok közül is inkább míves, hagyományos, "fészerből előkapart" gránitok és söprűk, valamint házi készítésű egyéb kiegészítők.)

Ruházatra, mezre nincs szabály. A nadrág mindig hosszú, lehet egészen sportos, lehet elegáns fekete pantalló fekete csillogó cipővel, a hölgyeknek rövid, bő szoknya harisnyával. Játszhatnak rövid és hosszú ujjú felsőrészben, vékonyabb kabátkában, de arra azért odafigyelnek, hogy a skipnek egy kicsit mindig különbözzön az öltözéke. Természetesen nemzetközi bajnokságokon ugyanúgy árulkodnak a fellépő nemzetről ezek a ruhák, mint más sportágaknál. Címer, zászló színeivel kombinált egyen-mez, szponzorok, a háton pedig a játékos vezetékneve és szám helyett az ország nagy betűi.

Stabilizátort, amely a kő kiadását végző játékos másik kezében az egyensúlyt segíti, ma már sok amatőr és profi használ. Ilyen eszköz híján a játékos saját söprűjét használja, oldalt kinyújtva. Érzékeny kezű söprögetőkön gyakran látni kesztyűt, a biciklizéshez hasonló okokból. A kő alját játék közben is rendszeresen érdemes tisztítani a ráfagyott jégszemcséktől. Aki mindenre odafigyel, erre is tart külön hozzávalót, ha nincs, a söprűje végével tisztogat. Elsősorban kezdőknek ajánlott egy kemény térdvédő, delivery-nél ugyanis eleinte nagyot lehet koppanni. A jég változásainak felismerésében és a delivery hozzáigazításában segít egy speciális quartz stopper, amit különböző módokon tarthat a skip maga mellet, pl. rápattinthatja a söprűnyélre.

A leírtakon kívül már csak a pálya elkészítéséhez tudnék speciális eszközöket mondani, mint festék (sokféle színben: sárga, fekete, zöld ház is létezik), pályaelválasztó és közlekedő csík, lábtartó, fiataloknak könnyebb, szintetikus tanulókő, drága jégpreparáló készülék és kültéri kerekes jégtisztító masina... de ez már nem a mi dolgunk.

2002. 11. 28.
szponzoraink

tartalom, szerkesztés (c) 2002-2006. Jyrkki • design, engine (c) 2002-2006. pdx • hosted by Visiophone